blog

Ligt hier jouw hart?

door | 13 okt 2019

Het mooie van werken binnen de gezondheidszorg is de enorme bevlogenheid van de medewerkers. 365 dagen per jaar zetten zij zich in voor het welzijn van hun patiënten of cliënten. Niet alleen overdag, maar ook tijdens de nacht en in het weekend. En een paar uurtjes onbezoldigd komen werken is ook niemand meer vreemd.
Maar we weten ook allemaal dat het aan alle kanten piept en kraakt binnen deze sector. Jullie bucketlist staat er bomvol mee. Personeelstekort, vink; Geld te kort, vink; Tijd te kort, vink; Slaap te kort, vink; Hoog ziekteverzuim, vink; Verloop personeel, vink; vink; vink; vink. Ver weg van jullie is het ministerie VWS t/m bijv. de belangenvereniging LVB keihard bezig om jullie bucketlist op te schonen. Want aan geld is namelijk helemaal geen gebrek. Knellende regels kunnen opgeruimd worden. Geld voor bijscholing is beschikbaar. Maar hoe komt het dan toch dat we met elkaar zulke kleine stapjes vooruit én achteruitzetten?
Beluister jouw hartbeat

Volgens mij, komt dat omdat we vergeten, als zorgprofessionals, om eens naar binnen te kijken. Zet vandaag, om eens een medisch metafoor te gebruiken, de stethoscoop op je eigen hart en beluister, zeker 5 minuten, je innerlijke hartbeat. Wat hoor je nu echt? En laat ook je collega’s eens luisteren naar jouw hart. En doe dat ook eens andersom. En bij jouw teamleider en zijn/haar manager. En wat gebeurt er als je dat ook thuis vraagt aan je geliefde of je kinderen? Ik ben ervan overtuigend dat je verbaast zult zijn wat je hoort maar je ook emotioneel raakt. Want zijn we onszelf niet steeds gekker en gekker aan het maken? Nog harder werken gaat gewoon niet meer. Waar ligt jouw grens of wacht je op de burn-out die binnen afzienbare tijd komt? Of laat jij je omscholen voor een ander beroep?

Personeelstekort, vink; Geld te kort, vink; Tijd te kort, vink; Slaap te kort, vink; Hoog ziekteverzuim, vink; Verloop personeel, vink; vink; vink; vink.

Als Design for Care zijn we tot op het bot gemotiveerd om deze onbalans binnen de zorgsector te doorbreken. Ja, liefst disruptive om eens een kreet van onze bucketlist te gebruiken. Wij zeggen dat je deze problemen niet meer kunt lossen door te (blijven) kijken naar je achteruitkijkspiegel, manoeuvrerend richting de onzekere toekomst. Nee, wij stappen samen met jullie in die onzekere toekomst en gaan vanaf vandaag de zorgorganisatie van de toekomst ontwerpen met elkaar. Cliënten of patiënten voorop, samen met de zorgprofessionals.
Hoe doen we dat?

Wij bouwen designteams, opgebouwd uit bevlogen medewerkers die trots zijn en willen blijven werken in de zorgsector. Hun hartbeat onderkennen, specialist zijn binnen hun vakgebied, anders gaan leren denken met ons, goed kunnen samenwerken, verborgen talenten bezitten, verbinders pur sang zijn om maar wat criteria te noemen. In deze designteams wordt het echte gesprek gevoerd met elkaar, knellende vraagstukken gekraakt en betekenis gegeven aan de nieuwe context.

Binnen 2 tot 3 maanden heeft het designteam zowel het echte probleem gekraakt als de verbeterpunten haarscherp in beeld. Dat is de kracht van onze procesaanpak Rethink. In dezelfde tijdspanne doen we dit proces ook samen met cliënten en hun verwanten. En doordat we visueel werken ontstaat stapsgewijs een beeldtaal zodat we elkaar beter leren begrijpen. Precies! We leren en experimenteren met elkaar. Elke dag weer.

Geen tijd en geen geld?

Menig leidinggevende hoor ik nu al roepen ‘geen tijd – geen geld’ voor. Gek, denk ik dan, want al die inefficiënte processen, warrige procedures, ongrijpbare richtlijnen kosten jullie pas echt tijd en serieus geld, elke dag weer. Dit in tegenstelling wat wij in onze transitie-trajecten gaan bereiken. Wij zorgen voor geld, tijd én werkgeluk.

Kom hallo zeggen!

Mocht je hartbeat nu omhoogschieten dan willen we graag met je kennismaken. Kom en ontmoet ons op 23 okt in de Machinekamerplein tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. We verzorgen een workshop over mobiliteit en we zijn bij het debat aanwezig. Of kom op 7 nov naar de jaarbeurs in Utrecht. We spreken tijdens het Mobile Healthcare congres. Tot dan!

Wij bellen jou.

Laat je contactgegevens achter, dan bellen wij jou zo spoedig mogelijk terug!

3 + 6 =

Of jij belt ons!

Je kunt Minke Thieme, onze VA, elke werkdag tijdens kantooruren bereiken!

+31 (0)6 2044 9786
minke@regelkanjers.nl

Of kom langs!

Design for Care

(bezoekadres)

Maanderpoort 41
6711 AC Ede

Of doe het digitaal!

3 + 7 =

Design for care